Bing & Grøndahl was een Deense porseleinfabrikant die opgericht werd op 15 april 1853 door Frederik Vilhelm Grøndahl, een beeldjesmaker voor de Koninklijke Deense Porseleinfabriek, en de gebroeders Bing die kunst- en boekhandelaren waren. De fabriek bevond zich op de hoek van Vesterbrogade en Rahbek Allé in het Vesterbro-gebied, dat destijds buiten de stad Kopenhagen was gesitueerd. Grøndahl begon het bedrijf aanvankelijk met de productie van beeldjes van biscuitporselein naar het voorbeeld van de neoklassieke beeldhouwwerken van Bertel Thorvaldsen. De productie van het bedrijf werd uitgebreid met chique serviezen. Op het stempel van het porselein van Bing & Grøndahl (B&G) zijn de drie torens afgebeeld die refereren aan het wapen van Kopenhagen. 

Het belangrijkste servies van het bedrijf, Seagull, werd in 1892 ontworpen door Fanny Garde (1855-1925). Het klassieke decor bevat vliegende meeuwen tegen een lichtblauwe achtergrond, handvatten van zeepaardjes en schaduwrijke schubbenpatronen rondom de randen. Vanwege de populariteit in de jaren vijftig tot tachtig werd het Seagull-servies als het nationale servies van Denemarken beschouwd. Gedurende die periode bezat één op de tien Deense huishoudens een deel van het serviesgoed.

In 1895 kwam Bing & Grøndahl met het eerste bord van hun kerstbordenserie. De jaarborden met een voorstelling van een traditioneel wintertafereel in de kleuren kobaltblauw en wit worden al meer dan honderd jaar uitgebracht. Deze bij verzamelaars populaire serie vormde een groot deel van de productie van het bedrijf.

In 1987 fuseerde het bedrijf met zijn belangrijkste concurrent, de Royal Porcelain Factory onder de naam Royal Copenhagen.

Source: Wikipedia

 

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel