TURI GRAMSTAD OLIVER (geboren in 1938, Sandnes, Noorwegen) was een ambachtelijk en beeldend kunstenares. Voor ze aan haar opleiding begon, had ze al een betrekking bij Stavangerflint AS  waar ze nauw samenwerkte met Inger Waage. Van 1955 tot 1958 volgde ze een opleiding als keramiste aan de Noorse Academie voor Toegepaste Kunst in Oslo en was ze tegelijkertijd in dienst bij het atelier van keramiste Kari Nyquist. Ook studeerde ze tussen 1958 en 1960 aan de Academie van Toegepaste Kunst in Bergen. In 1960 kreeg ze onder leiding van artistiek directeur Ragnar Grimsrud een baan als ontwerper bij aardenwerkfabrikant Figgjo Fajanse AS .

De bekendste serviesdecors die Turi Gramstad Oliver heeft ontworpen zijn Daisy, Elvira, Market, Lotte, Tor Viking en Clúpea. In 1968 fuseerde Figgjo Fajanse AS met Stavangerflint AS en gingen de bedrijven samen verder onder de naam Figgjo Fajanse - Stavangerflint AS. Turi Gramstad Oliver bleef serviesdecors ontwerpen voor de gefuseerde fabrieken onder de artistieke leiding van Kåre Berven Fjeldsaa. Veel van de door haar ontworpen serviesdecors werden in beide fabrieken gebruikt, zoals bijvoorbeeld August.

In 1980 vertrok Turi Gramstad Oliver bij Figgjo om weer als ambachtelijk en beeldend kunstenares te werken waarbij ze zich focuste op kunstuitingen op textiel en papier.     

TURI GRAMSTAD OLIVER

Bron: Some of Stavangerflint's artists van Jan Gjerde, 2008.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel