De Zweedse keramist CARL-HARRY STÅLHANE (geboren in 1920 in Mariestad, Zweden, overleden in 1990), werd opgeleid als beeldhouwer door Ossip Zadkine aan de Académie Colarossi in Parijs. In 1939 startte hij zijn loopbaan bij Rörstrand. In 1948 ontwierp hij zijn eigen keramiek, die geïnspireerd was op de Oosterse kunst en zocht hij de grenzen op van de "klassieke" aardewerkvormen. Zijn ontwerpen markeerden een belangrijk uitgangspunt voor Rörstrand en typeerden de nieuwe ingetogen stijl van keramiek die in de jaren direct na de oorlog in Scandinavië opkwam. In 1951 ontving hij een gouden medaille op de Triënnale van Milaan voor zijn invloedrijke werk.

Naast zijn studio-objecten ontwierp Stålhane ook functioneel huishoudelijk serviesgoed voor massaproductie, zoals het SB-, Blanca- en Vieta-servies. In de jaren '60 maakte hij steeds meer sculpturen die vaker als beeldhouwkunst dan als huishoudelijk aardewerk fungeerden.

In 1973, na veertig jaar als ontwerper werkzaam te zijn geweest voor Rörstrand, richtte hij zijn eigen studio Designhuset op in Lidköping. Zoals zoveel andere Scandinavische ontwerpers, bewandelde Stålhane de werelden van zowel ambachtelijk vakmanschap als industriële massaproductie op zoek naar de "ideale" vormen.

 

Bron: Scandinavian Design van Charlotte & Peter Fiell - uitgegeven door TASCHEN GmbH, 2002 

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel