ESTERI TOMULA (geboren in 1920, overleden in 1998, Helsinki, Finland) begon haar carrière bij Arabia in 1947 als decoratieschilder op de decoratieafdeling van de Finse aardewerkfabrikant en was er van 1963 tot 1984 als decoratieontwerpster werkzaam. Hoewel ze van oorsprong als porseleinschilder was opgeleid aan de Central School of Arts and Crafts in Helsinki, had ze vooral succes als decoratieontwerpster. Op enkele uitzonderingen na heeft ze geen voorwerpen voor de fabriek ontworpen. De motieven van Esteri Tomula bestonden uit diverse soorten bloemen, planten en paddenstoelen die ze in grote getale schilderde, hoewel maar een fractie van haar ontwerpen door de productieafdeling werd goedgekeurd. De decoraties werden in de fabriek met de hand beschilderd net als de porseleinen heften van fruitmesjes, of voor massaproductie door middel van zeefdruk of koperdrukplaat aangebracht.

Emaillefabrikant Finel, dat tot dezelfde groep als Arabia behoorde, produceerde diverse keukenartikelen van emaile die werden voorzien van decoraties die pasten bij de door Tomula ontworpen serviesdecors. De bekendste motieven van Esteri Tomula zijn het antropomorfe peper-en-zoutstel Eskimo en Lappalainen dat ze eind jaren 60, begin jaren 70 heeft ontworpen en het Pastoraali-decor uit de jaren 50.

 

Source: ARABIA Ceramics│Art│Industry van Marianne Aav, Elise Kovanen, Marjut Kumela, Helena Leppänen, Susanna Vakkari, Susann Vihma, Tapio Yli-Viikari - uitgegeven door Designmuseo, 2009.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel