ULLA PROCOPÉ (geboren in 1921, Helsinki, Finland, overleden in 1968, Tenerife, Canarische Eilanden) studeerde af als keramiste aan de Central School of Arts and Crafts en ging onder leiding van Olgo Osol aan het werk op de afdeling handschildering van aardewerkfabrikant Arabia. Twee jaar later vertrok ze naar de afdeling vormgeving en decoratie.

In 1956 keerde Procopé terug op de afdeling productdesignontwikkeling waar ze eind jaren 50, begin jaren 60 als ontwerpster een belangrijke bijdrage leverde, samen met Kaarina Aho en Kaj Franck. Ulla Procopé is tot 1967 bij Arabia werkzaam geweest. Aan haar ontwerpen die in commercieel opzicht zeer populair waren lag een succesvolle samenwerking met vormgevers, het laboratorium en bedieners van de kalkoven ten grondslag. Ook was ze een zeer ervaren pottenbakster die haar objecten met de hand beschilderde of decoreerde door gebruik te maken van calqueerplaatjes.

Daarnaast experimenteerde ze veel met vuur. De bekendste ontwerpen van Procopé zijn de ovenschaalserie Liekki, het ND-model met het handbeschilderde, kobaltblauwe Valencia-motief en het S-model met decor Ruska waarbij Arabia voor het eerst matglazuur toepaste op in massa vervaardigde gebruiksartikelen.

Haar talent om functionele modellen van keramische klei te ontwerpen en maken heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van Arabia in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Tijdens haar carrière heeft Ulla Procopé aan talloze designtentoonstellingen deelgenomen in Finland en daarbuiten. 

 

Bron: ARABIA Ceramics│Art│Industry van Marianne Aav, Elise Kovanen, Marjut Kumela, Helena Leppänen, Susanna Vakkari, Susann Vihma, Tapio Yli-Viikari - uitgegeven door Designmuseo, 2009.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel