WILHELM KÅGE (geboren in 1889, overleden in 1960, Stockholm) was een Zweedse kunstenaar en ontwerper die vooral bekend is geworden als ontwerper van keramische objecten en als artistiek directeur van de porseleinfabriek Gustavsberg.

Kåge studeerde voor decoratieschilder aan de Technische School in Stockholm en volgde opleidingen bij de schilder Carl W. Wilhelmson in Göteborg, de ontwerper Johan Rodhe in Kopenhagen en de Plakatschule in München waar hij grafisch leerde tekenen.  

Aan het begin van zijn carrière wijdde hij zich aan reclame en maakte hij posters, maar zijn beste werk was van keramiek. Hiermee begon Kåge toen hij in 1917 artistiek directeur van Gustavsberg werd. Hij bleef daar tot 1949 werkzaam, totdat hij werd opgevolgd door Stig Lindberg. In datzelfde jaar ontving hij de Prins Eugen-medaille, een belangrijke Zweedse prijs voor design.   

Zoals bij veel Zweedse ontwerpen uit die periode, was de focus van Kåge's vroege ontwerpen gericht op praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Een voorbeeld hiervan is Praktika (1933), een eenvoudig ontwerp van stapelbaar serviesgoed bedoeld voor arbeidersgezinnen. Praktika was niet bepaald een commercieel succes, want de beoogde doelgroep kocht liever serviezen die traditioneler en sierlijker waren.

Het grootste commerciële succes behaalde Kåge met het door hem ontworpen Argenta, groengeglaceerd aardewerk met zilveren decoraties die in diverse vormen en met veel verschillende afbeeldingen werd geproduceerd.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel