RAIJA UOSIKKINEN (geboren in 1923, Hollola, Finland, overleden in 2004, Helsinki, Finland) studeerde van 1944 tot 1947 aan de Central School of Arts and Crafts in Helsinki als porseleinschilder. Van 1947 tot 1986 was ze als decoratieschilder en -ontwerper bij Arabia werkzaam. 

Raija Uosikkinen en Esteri Tomula hebben een prominente rol als decoratieontwerpers gespeeld toen Arabia aan het eind van de jaren 40 en in de jaren 50 haar assortiment vernieuwde. Uosikkinen ontwierp decormotieven voor veel van de serviezen die door Kaj Franck voor massaproductie waren ontworpen. De motieven voor de B-serviesmodellen zoals Polaris en Linnea waren erg populair, net als het luchtige en vrolijke Emilia.

Ali, het laatste decoratieve motief dat Arabia op basis van koperplaatdruk werd aangebracht, is ook een ontwerp van Uosikkinen. In de jaren 70 begon Arabia met de productie van een uitgebreide reeks verzamelobjecten. Raija Uosikkinen ontwierp twee van de belangrijkste bordenseries: de Kalevala-jaarborden en de kerstborden die respectievelijk vanaf 1976 en 1978 werden uitgebracht. Gedurende haar carrière heeft Uosikkinen op vele tentoonstellingen in Finland en daarbuiten geëxposeerd. Naast haar werk gaf ze les aan het Toimela-instituut voor volwassenonderwijs en de Academie voor Kunst en Design in Helsinki.   

 

Bron: ARABIA Ceramics│Art│Industry van Marianne Aav, Elise Kovanen, Marjut Kumela, Helena Leppänen, Susanna Vakkari, Susann Vihma, Tapio Yli-Viikari - uitgegeven door Designmuseo, 2009.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel