INGER WAAGE (geboren in 1923, overleden in 1995, Stavanger, Noorwegen) was industrieel ontwerpster van keramiek bij de Noorse aardewerkfabrikant Stavangerflint. Begin jaren 50, enkele jaren na haar studie aan de kunstacademie van Oslo, kwam ze in dienst bij deze fabriek, waar ze de leiding kreeg over een nieuwe afdeling voor ambachtelijke producten. In die periode vlak na de Tweede Wereldoorlog was er veel vraag naar keramiek, zowel op het gebied van huishoudelijke artikelen als in de industrie, en werd de regio rond Stavanger het centrum voor de productie van aardewerk en faience.

Het duurde niet lang of haar ster was al tot zulke grote hoogte gerezen dat de productiecapaciteit moest worden uitgebreid en er een aparte I.W.-afdeling werd opgericht waar tien assistent-ontwerpers werkzaam waren om in de vraag uit het buitenland naar de handbeschilderde producten te kunnen voorzien.

In 1968 fuseerde Stavangerflint A/S met Figgjo Fajanse AS en het hoofdkantoor en de artistieke directie verhuisden naar Figgjo. Inger Waage bleef nog elf jaar werkzaam voor de vestiging in Stavanger waar ze bovendien onderdeel uitmaakte van het artistieke team totdat in 1979 ook de vestiging in Stavanger werd gesloten en zij het bedrijf verliet.

De objecten die Inger Waage ontwierp zijn uniek in hun soort en makkelijk te herkennen aan de stijl en het kleurgebruik. In tegenstelling tot haar persoonlijke aard was ze op artistiek gebied juist erg "wild" en onconventioneel. Haar ontwerpen waren verre van mainstream, maar spreidden een originaliteit en kwaliteit tentoon die haar vandaag de dag tot een van de belangrijkste en meest gewaardeerde ontwerpers van de jaren 50 en 60 maken.

​Het werk van Inger Waage kan in vijf hoofdcategorieën worden onderverdeeld:

  1. Toegepaste kunstvoorwerpen (handbeschilderd, een combinatie van zijdezeefdruk en handschildering, of alleen zijdezeefdruk)
  2. Serviesdecors (voor consumenten, kinderen, hotels en instellingen)
  3. Ontwerpen voor souvenirs en cadeauartikelen
  4. Unica en voorwerpen voor bijzondere gelegenheden
  5. Werk uit haar eigen pottenbakkersatelier

Inger Waage staat het meest bekend om haar handbeschilderde decoratieve kunstvoorwerpen uit de jaren 50. Het ontwerpen van serviesdecors voor de collecties van Stavangerflint werd een belangrijk onderdeel van haar werk. De beroemdste ontwerpen zijn: Flamingo Bambus, Flamingo Chef, Sera, Smørbukk, Senja en Kon Tiki.

De souvenirs die Inger Waage heeft ontworpen zijn bijna altijd gesigneerd en makkelijk te herkennen aan haar tekenstijl. Van nagenoeg elke stad of bezienswaardigheid in Noorwegen en Denemarken bestaat er een souvenir dat met I.W. is gesigneerd.

INGER WAAGE

Bron:  Some of Stavangerflint's artists 1953-1979 van Jan Gjerde, 2008.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel