De Finse fabriek Arabia begint in 1873 met de productie van porselein en aardewerk op een stuk land ten noorden van Helsinki dat al Arabia heette. Als dochteronderneming van het Zweedse Rörstrand had het de taak de Russische markt te bedienen in een periode van hoogconjunctuur. Na de succesvolle Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 brak een periode van economische crisis aan en nam de vraag uit Rusland en Noord-Amerika naar porselein en aardewerk uit Finland af. Na de Eerste Wereldoorlog komt Arabia in Finse handen en volgt er een periode van voorspoed. In 1929 koopt het de vroegere moederonderneming Rörstrand. Met de economische depressie van 1932 stort de vraag naar aardewerk en porselein compleet in en pioniert het bedrijf in het automatiseren van de productie en het verbeteren van de efficiency. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de fabriek enorm uitgebreid en werken er 2.000 werknemers. In 1945 wordt Kaj Franck aangenomen en begin jaren vijftig komt de door hem ontworpen Kilta-serie op de markt. Dit servies is een belangrijk voorbeeld van de modernisering in de productieprocessen, omdat het ontwerp ervan een geheel nieuwe invulling gaf aan het keukengerei dat Finse huishoudens nodig zouden hebben. Er volgden zelfs publiekscampagnes om de consument over het gebruik van de nieuwe producten te informeren. Naast "Kilta" kwamen er meer serviezen op de markt, zoals "AR-Heini" (Kaarina Aho/Raija Uosikkinen, 1957) en "Liekki" van Ulla Procopé (1958).

Begin jaren zestig wordt er een nieuw materiaal, steengoed, aan het assortiment voor huishoudelijk gebruik toegevoegd. Het eerste servies dat hiervan gemaakt werd, was "Ruska", een ontwerp van Ulla Procopé dat wereldwijd bekendheid geniet. In 1969 volgde de introductie van de succesvolle "Paratiisi"-serie van Birger Kaipiainen.
Als gevolg van de oliecrisis besluiten Arabia en Rörstrand de handen ineen te slaan. De volgende serviezen dienen zich aan: "M-Karelia" (Anja Jaatinen-Winquist, 1970), "EH-Faenza" (Peter Winquist, 1973), "Tea for Two" (Gunvor Olin-Grönqvist, 1978) en "Arctica" (Inkeri Leivo, 1979), het hagelwitte servies dat van vitro-porselein werd gemaakt.

Kaj Franck moderniseert zijn Kilta-serie die in 1981 opnieuw wordt uitgebracht onder de naam "Teema". Andere serviezen die op de markt komen waren "Tuuli" (Heljä Liukko-Sundström, 1983), "Saaristo" (Inkeri Leivo, 1985), "Microset" (Göran Bäck, 1986), "Teema" (Kaj Franck, 1987), "Domino" (Kati Tuominen/Pekka Paikkari, 1987) en "Harlekin" (Inkeri Leivo, 1989). Na de overname van Rörstrand door moedermaatschappij Wärtsila, wordt Arabia in 1990 overgenomen door Hackman. In 2000 wordt de bedrijfsnaam veranderd in Iittala en in 2007 volgt een overname door de Fiskars-groep. Tot op de dag van vandaag is Arabia nog altijd Finlands bekendste en meest gewaardeerde merk.

 

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel