GUNVOR OLIN-GRÖNQVIST (geboren in 1928, Espoo, Finland, overleden in 2005, Helsinki, Finland) studeerde van 1948 tot 1951 aan de Academie voor Industriële Kunst voor porseleinschilder. Ze was haar gehele carrière – van 1951 tot 1992 – werkzaam op de kunstafdeling en de afdeling toegepaste kunst van Arabia.

Op de afdeling Industrieel Design ontwierp Olin-Grönqvist diverse modellen en decoraties die geschikt waren voor massaproductie, zoals Valpuri, Fructus, Kosmos, Soraya en Nooakin arkki (Ark van Noach). Typische decoratiemethoden die ze gebruikte waren grove schilderingen, gekleurde glazuren en gravures. De decoraties die ze ontwierp bestonden uit gestileerde dieren, vruchten en plantmotieven met sprookjesthema's. Haar ontwerpen waren voornamelijk uitgevoerd in porselein, faience en steengoed.

Later toen ze op de kunstafdeling kwam te werken, was haar werk vooral geïnspireerd op naturalistische planten zoals appels en uien, en een kippenren waar een vos op de loer ligt. Tea for Two, het eerste witte theeservies van steengoed dat Arabia op de markt bracht, met elegante ronde vormen, is een ontwerp van Gunvor Olin-Grönqvist.

 

Bron: ARABIA Ceramics│Art│Industry van Marianne Aav, Elise Kovanen, Marjut Kumela, Helena Leppänen, Susanna Vakkari, Susann Vihma, Tapio Yli-Viikari - geproduceerd door Designmuseo, 2009.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel