KÅRE BERVEN FJELDSAA (geboren in 1918, Sandnes, Noorwegen, overleden in 1991, Stavanger, Noorwegen) volgde van 1937 tot 1942 een opleiding als pottenbakker aan de Noorse Academie voor Toegepaste Kunst in Oslo en leerde het vak in het atelier van Jens von der Lippe. In 1956 ontving hij een beurs voor een studie bij de Koninklijke Porseleinfabriek Royal Copenhagen (Den Kgl. Porcællainsfabrik) in Kopenhagen. Van 1947 tot 1957 had hij een eigen pottenbakkersatelier in de gemeente Bærum in Oslo. In 1958 werd Fjeldsaa hoofd van de ontwerpafdeling van de Noorse aardewerkfabrikant Stavangerflint AS in Stavanger. Na de fusie van Stavangerflint AS en Figgjo Fajanse AS in 1968 bleef hij tot 1985 werkzaam als hoofd design en productontwikkeling voor Figgjo Fajanse Stavangerflint AS.

Als keramisch kunstenaar pionierde hij met het gebruik van steengoed. De objecten die hij in deze periode ontwierp werden goed ontvangen. Hij won gouden medailles bij de Triënnale van Milaan in 1954 en de Internationale Tentoonstelling van Keramische Kunst in Cannes in 1957. In zijn hoedanigheid van artistiek directeur en designer bij Stavangerflint heeft hij objecten ontworpen van 'flintgods' (dun aardewerk), vuurvast materiaal, vitroporselein en steengoed. De serviezen Kongsstein, Brunette en Finse behoren tot zijn bekendste ontwerpen.

Naast zijn werk als ontwerper van serviesgoed voor zowel de consument als de zakelijke markt, ontwierp hij ook diverse vazen, kleine kunstvoorwerpen en reliëfs van gekleurd steengoed als wanddecoratie.

KÅRE BERVEN FJELDSAA

Bron: Stavangerflint's Artistic Directors 1946-1979 van Jan Gjerde, 2008.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel