BJØRN WIINBLAD (geboren in 1918 in Kopenhagen en overleden in 2006) was een Deense schilder, ontwerper en kunstenaar op het gebied van keramiek, zilver, brons, textiel en grafische vormgeving. Zijn werk is overal in Europa tentoongesteld, in 1954 in de Verenigde Staten en in 1968 ook in Japan, Australië en Canada. Wiinblad werd in 1985 in New York benoemd tot 'Man of the Year' en ontving in 1995 de American-Scandinavian Foundation's Cultural Prize.

Wiinblad's werk wordt gekenmerkt door sierlijke tekeningen van figuren met ronde gezichten in 19e eeuwse klederdracht, vaak omringd door natuurlijke elementen zoals slingerende wijnranken, bloemenkransen en fantasiebomen. Toen Wiinblad met kleur begon te werken, deed hij dit met volle overgave. Zijn kleuren zijn intens, soms zelfs psychedelisch, aangevuld met goud- en zilvermetaal.

Wiinblad was een belangrijke ontwerper voor de Duitse porseleinfabrikant Rosenthal. Daarvoor maakte hij diverse items van keramiek voor de Deense pottenbakkerij Nymølle.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel