KAJ FRANCK (geboren in 1911, Viipuri, Finland, overleden in 1989, Griekenland) voltooide in 1932 zijn studie binnenhuisarchitectuur aan de Academie voor Industriële Kunst. Tot de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor verschillende ondernemingen als interieur- en textielontwerper en na de oorlog kreeg hij een baan bij Arabia als ontwerper van gebruiksartikelen. Het tekort aan grondstoffen en de economische crisis in Finland brachten in die periode grote maatschappelijke veranderingen teweeg die tot nieuwe initiatieven en behoeften op het gebied van design leidden.

Het servies BA/Kilta dat in 1953 op de markt verscheen, wordt als een van de eerste uitingen van deze nieuwe designideologie beschouwd. Franck werd bij Arabia omringd door talentvolle, jonge ontwerpers waardoor de afdeling productdesignontwikkeling geleidelijk aan profiteerde van de expertise en professionalisme binnen de fabriek. Het team productontwerpers dat bestond uit Franck, pottenbakker Göran Bäck, kunstenares Kaarina Aho en keramiste Ulla Procopé, werkte samen aan het ontwerpen van een nieuwe lijn gebruiksartikelen die zowel praktisch als functioneel van design waren.

De afdeling ging mee met het idee van Franck dat de ontwerper anoniem moest blijven, omdat de artikelen die uit de aardewerkfabriek rolden altijd als massaproduct en in teamverband ontworpen waren. Arabia's befaamde traditie in de productie van aardewerk werd voortgezet met het basic en functionele serviesgoed dat Franck en zijn team van designers hadden ontworpen.   

 

 Bron: ARABIA Ceramics│Art│Industry van Marianne Aav, Elise Kovanen, Marjut Kumela, Helena Leppänen, Susanna Vakkari, Susann Vihma, Tapio Yli-Viikari - uitgegeven door Designmuseo, 2009.

© 2014 - 2024 Norden design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel